Er zijn mensen die niet kunnen koken. Voor dit recept is dat helemaal niet erg, want je hebt nog nooit zoiets makkelijks gemaakt. Hou je van pindakaas? Let dan even op.

Voor de pindakaas-fan

Wie als echte pindakaas-fan eenmaal zelf een keer pindakaas heeft gemaakt, wil meestal niets anders meer. Het enige dat je qua apparatuur in huis moet hebben is een foodprocessor. Je kunt de pinda's ook in een vijzel malen, maar dat vindt Weekendkokkie dan net weer een beetje teveel gedoe. Laat de foodprocessor het werk doen!

Dit is het verschil

We willen nog even iets vertellen over het verschil tussen een pot pindakaas uit de winkel en een pot zelfgemaakte pindakaas. De pindakaas uit de winkel bevat emulgatoren die alle ingrediënten bindt en er een smeuïge massa van maakt. Dat heb je in de hobbykeuken niet. Als je pinda's langdurig maalt, dan splitst de olie zich van de noot. Sommige mensen zitten daar niet mee en roeren de bovenliggende olie door de pasta voordat ze hun boterham besmeren. Je kunt er wel iets aan doen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Geen stopverf

Door er wat extra arachideolie bij te doen, bindt dat alweer iets wat en eventueel kun je ook een klein lepeltje allesbinder door de pindakaas mengen tijdens het malen. Maar gebruik niet teveel, want het verandert dan snel in stopverf en dat wil je ook niet. Bewaar je zelfgemaakte pindakaas altijd in de koelkast. De koude omgeving zorgt er ook voor dat je pindakaas geen oliebad heeft. En dan gaan we het nu gewoon maken!

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De ene pinda is de andere niet

O ja, nog even dit: De ene pinda is de andere niet. Wij vinden de pinda's van Harry's notenbar op de markt perfect geschikt voor deze pindakaas. Je krijgt dan pindakaas met een volle verse pindasmaak. Wie niet in de Drechtsteden woont, doet er verstandig aan op zoek te gaan naar een goede (delicatessen)zaak voor het beste resultaat.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dit heb je nodig

250 gram doppinda's (het gewicht als ze gedopt zijn)
250 gram gezouten pinda's
ongeveer 2 eetlepels arachideolie (= pindaolie)
½ tot 1 theelepel zout
(eventueel 1 koffielepeltje allesbinder)
1-2 brandschone jampotten met deksel

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Dop de pinda's. Haal van de helft van de pinda's de velletjes eraf, bij de andere helft mag het velletje blijven zitten.
* Spreid alle doppinda's uit over de bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Zonodig even keren voor een gelijkmatige bruining.
* Laat de pinda's op een bord helemaal afkoelen.
* Doe de afgekoelde pinda's samen met de andere gezouten pinda's en een half theelepeltje zout (om mee te beginnen) in de kom van de foodprocessor en maal tot de pinda's glad en zacht zijn.
* Voeg eerst 1 eetlepel olie toe en zet de machine weer aan. Stop de machine af en toe om met een spatel langs de rand van je kom te gaan, want alles moet helemaal glad worden. En proef (steeds met een schoon lepeltje) of er nog wat zout bij moet.
* Maal tot het helemaal glad is naar je zin. Mag het wat korrelig zijn, stop dan eerder met malen. Is de pindakaas nog te stijf, doe er dan nog een pietsie arachideolie bij.
* De pindakaas lijkt nu wat dunnig, maar dat komt door de warmte van het malen en de machine. Het stijft in de koelkast heus op tot pindakaas.

Je kunt ook pindakaas met een smaakje maken door er bijvoorbeeld honing aan toe te voegen of sambal als hartig je voorkeur heeft. In de koelkast blijft de pindakaas maanden goed, maar je moet altijd een schoon mes of lepeltje gebruiken om de pindakaas uit de pot te halen.